Avast! är ett av de mest populära gratis antivirusprogrammen på marknaden, bara toppat av AVG Anti-Virus Free. Nu finns version 7 ute av programmet, som är 2012 års uppgradering. Avast! finns i tre olika versioner; Pro, Internet Security och Free.
Skillnaderna mellan de olika versionerna är så klart utbudet av funktioner. Grundskyddet som stoppar virus, trojaner, spyware och annan bråte finns i alla varianterna, medan Pro även ger säkrare surf, och Internet Security ocksåhar brandvägg och spamskydd. Jag har testat Avast! Free Antivirus.
Kör du Windows bör du inte använda Internet utan att ha ett bra skydd mot virus och annan farlig kod. Visst är det allra viktigaste att känna till, och förslagsvis undvika, farorna, men ett antivirus behövs också eftersom många faror inte märks av dig som användare.
En bra lösning är att skaffa ett kommersiellt antivirus, eller säkerhetspaket, eftersom de ger ett bra skydd och alla funktioner samlade under ett och samma tak. Men om du inte vill punga ut de hundralappar som den här försäkringen kostar, finns det en del bra gratis antivirus att välja bland.
Du kan läsa en genomgång av några av de bästa gratis säkerhetsprogrammen här, men i den här artikeln tänker jag fokusera på Avast! Free Antivirus 7. Programmet ger dig ett bra grundläggande skydd mot alla former av farlig kod (virus, trojaner, maskar, spyware, adware och så vidare). Du ska komplettera det med en brandvägg, och Windows-brandväggen fungerar fint sedan Windows XP SP2.
Nyheter i Avast! 7
En av de största nyheterna i Avast! 7 är att man har implementerat säkerhet i molnet. Det här är en teknik som idag används av de allra flesta antivirus, och det är en smart lösning som ger dig ett ännu bättre och aktuellare skydd.
Avast! använder dock inte samma konkreta moln-teknik som exempelvis Panda Cloud Antivirus. Istället innebär tekniken att programmet ständigt håller signaturfilen uppdaterad genom en direktkoppling till Avasts säkerhetsservrar. När en ny farlig kod läggs upp i databasen kommer den automatiskt att skickas ut till användarna.
De flesta antivirus använder så kallade signaturfiler, en slags databas över hittad farlig kod, som virusskyddet kontrollerar nya filer mot. Men allt eftersom Internet gjort att farlig kod kan spridas väldigt snabbt, börjar den vanliga hanteringen av signaturfiler bli en rätt trött lösning.
Antivirusprogrammen har börjat hämta uppdateringar av signaturerna allt oftare, ibland ner till var femte minut. Det blir så klart ohållbart att skicka ut nya filer till miljontals användare var femte minut. Inte minst på grund av att många stänger av uppdateringarna för att inte påverka datorns prestanda. Istället har man hittat nya lösningar, bland annat den som Avast! använder.
Nämnda Panda Cloud använder inte signaturfiler alls, utan skickar istället filens unika kontrollsiffra till Pandas servrar för att kolla om filen är markerad som farlig. Det är förmodligen en kvickare lösning men den kräver att du alltid är ansluten till Internet (även om Panda Cloud Antivirus använder cache för att hålla dig hyfsat skyddad även offline).
Avast! 7 har också en molntjänst som kallas för FileRep – en förkortning för File Reputation, alltså hur känd en fil är. Innan du öppnar en ny fil kommer den att kontrolleras för att se om andra användare har öppnat den. På så sätt kan du få reda på hur vanlig, och därmed förhoppningsvis säker, en fil är.
Edit: Texten ovan är uppdaterad efter kommentarer från klarsynta läsare. Tack!
Lätt att använda
Under många år drogs Avast! med ett fruktansvärt gränssnitt. Det här är så klart väldigt subjektivt, men en recension är alltid subjektiv. Gränssnittet bröt mot alla befintliga defacto-standarder om hur Windows-applikationer ska se ut, och programmet såg mer ut som om det kom från ett actionspel än att det var ett seriöst program.
Sedan någon version tillbaka har dock Avast! fått ett nytt mycket fräschare utseende. Numera ser antivirusprogrammet ut som ett antivirusprogram. Det är lättförståeligt och för er som inte gillar engelska kan jag berätta att det också är översatt till svenska.
Gränssnittet är uppdelat på ett enkelt sätt, där du hittar alla funktioner i en meny till vänster. Om du vill göra personliga inställningar, vilket inte är nödvändigt, hittar du många möjligheter. Under rubriken Realtidsskydd hittar du till exempel alla typer av skydd som Avast! 7 erbjuder tillsammans med statistik och inställningar. Här kan du läsa om Webbskydd, som i realtid skannar HTTP-trafiken (det vill säga webben), och du ser hur många webbsidor som har skannats och hur många som var infekterade.
Det finns också ett skydd för mejl, som fungerar genom att lägga sig som en proxy mellan mejlprogrammen och Internet. Inkommande och utgående e-post skannas för att skydda dig. Denna lösning fungerade inte alls tillsammans med Thunderbird och IMAP på min testdator, så jag var tvungen att deaktivera mejlskyddet för att kunna hämta e-post.
Samma sak gäller Filsystemsskydd, Skriptskydd, Nätverksskydd, Chattskydd och P2P-skydd (för fildelning). Det sistnämnda används för att kontrollera program och nätverk för fildelning. Här kan du exempelvis aktivera att Avast! ska kolla trafiken för Direct Connect och uTorrent, om du använder dessa fildelningsverktyg.
Avast! 7 kommer med ett tillägg för webbläsare som varnar för sajter som är indexerade som farliga. Tillägget fungerar i Firefox, Opera, Chrome och Internet Explorer. Det är dock inte lika bra som SiteAdvisor eller WOT, eftersom det inte har lika mycket sajter betygsatta.
Summering av Avast! 7
Jag gillar den nya versionen av Avast! och tycker att det är en bra uppgradering. Om du redan kör en tidigare version av programmet ska du uppgradera, och om du idag använder något annat är det väl värt att fundera på att byta.
Jag vill dock passa på att inflika att jag inte har testat hur effektivt virusskyddet är. Det anser jag mig inte ha kompetens och möjlighet att genomföra, utan förlitar mig på de riktiga testlabben som AV-Test och AV-Comparatives. Och de har i skrivande stund inte provat Avast! 7 ännu.
Ibland gör IT-skribenter sina egna tester av antivirus genom att låta dem utsättas för ett gäng virus, men det tycker jag är ett synnerligen fånigt test. Dagens hot består främst i ny farlig kod, och virus och trojaner muterar sig sekundsnabbt till nya varianter, så att prova en massa gamla (må vara flera månader eller en dag – i den här världen är de redan uråldriga) virus säger inte mycket om virusskyddets funktion i verkligheten.
Att Avast! nu även arbetar i molnet är en stor fördel. De flesta av oss är säkert uppkopplade mot Internet hela tiden och då är det här en mycket mer effektiv lösning än att arbeta med traditionella uppdateringar av signaturfiler. Dessa filer används som sagt fortfarande, men de är bättre uppdaterade tack vare molnlösningen, framför allt mot faror som sprids väldigt fort.
Gratisversionen av Avast! 7 kräver att du registrerar dig gratis, genom att ange namn och e-postadress. Då får du ett års gratis användning, och detta kan du sedan förnya fritt. Vill du ha ett mer heltäckande skydd kan jag rekommendera att du uppgraderar till Pro eller Internet Security.
Värt att uppgradera till Pro – om du vill
Spontant vill jag slå ett slag för Pro, istället för den dyrare Internet Security, eftersom den sistnämnda bara erbjuder brandvägg och antispam – två funktioner som täcks av Windows-brandväggen och de flesta professionella e-posttjänster.
Avast! 7 Pro kostar drygt 260 kronor för ett års prenumeration. Passar du på att köpa två år betalar du 330 kronor, och tre år kostar 400 kronor. Du sparar med andra ord rätt mycket pengar på att köpa tre år på en gång. 400 spänn för tre års skydd av din dator är en billig försäkring. Men som sagt – gratisversionen ger dig ett bra grundläggande skydd, så vill du inte betala, kör hellre med gratis än inget skydd alls.
Uppdatering: Som Alex noterar bland kommentarerna nedan, är Avast! prissättning något besynnerlig. 39:99 dollar är priset för Avast! 7 Pro, vilket var det jag räknade om till svenska kronor. Men det är tydligen exklusive moms (vilket jag borde ha förstått, eftersom amerikanarna nästan alltid presenterar priser exkl moms, medan det i Sverige är lag på att skriva ut priser inkl moms riktade mot privatpersoner). Dessutom – om man ändrar valuta till SEK så blir priset 419 kr exklusive moms! Valutakonverteringen är således tämligen absurd i e-handelslösningen de använder. Det slår fel på 155 kronor, för 39:99 USD i svenska kronor är i skrivande stund 264 kronor enligt Googles valutakonverterare.
Mina personliga favoriter bland de gratis antivirusprogrammen är Avast!, Panda Cloud Antivirus samt Microsoft Security Essentials. Det är bra program allihopa. Styrkorna med Avast! är att det har en bra kombination av virussignaturer och molnbaserat skydd, att gränssnittet är snyggt och på svenska, och att Avast! har en lång och stabil historik.